Maj går i ålens tecken


ÅL, ÅL, ÅL … Mina associationer till ordet ÅL är framför allt två: första gången jag metade och fick en ål på metspöt (jag var 6) och Ålefeskarns vals. Inget av detta är dock det som ni ska få ta del av i maj, men det blir musik och det handlar om ål.

Patrik Svenssons Augustprisade berättelse Ålevangeliet om världens mest gåtfulla fisk framförs som nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester på Folkoperan. Stina Oscarson har skrivit librettot, musiken komponeras av Emmy Lindström och Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell regisserar.

Här är ett smakprov ur en tidig inspelning.

Men vi kan ju inte njuta av detta vackra oratorium på tom mage. Nej, nej, nej! Före Folkoperan går vi och äter gott på nya kvarterskrogen:


Så här skrev SvDs krogguide: 
Efter tre års väntan finns en ny kvarters­krog vid Mariatorget. Vi charmas av Plais lyhörda personal och generösa vinlista – men torskryggens storlek förbryllar.

Namnet till trots så är det ingen klassisk fransk bistro vi har att göra med. Lokalen är industriellt men lekfullt inredd, med ventilationssystemet synligt i taket, lysrör och en chockrosa graffittimålning på ena väggen.

Den opretentiösa känslan präglar också menyn som är kort och koncis och föredömligt nog utan mellanrätter. Tonvikt ligger på det nordiska köket, men med vissa internationella inslag. Desto längre är dryckeslistan där det finns ett brett och gott urval viner på glas … 


Vill man vara extra förberedd och påläst inför oratoriet, läser man Patrik Svensson kritikerrosade berättelse Ålevangeliet – finns både som ljudbod, e-bok och inbunden/pocket.




Sammanfattning
Datum: 5 maj
Tid: Kl 17.00
Plats: Plais, Högbergsg 62
Föreställning: Ålevangeliet, Folkoperan

S-ÅL-ONG!





Kommentarer

Anonym sa…
Kommer! :) /L.
MJ sa…
Ha en trevlig afton, ål of jo! 🫶
He He, thanx M. Och fint att vi ses i maj, L :)

Populära inlägg