April-culturelle med meze, berusande begär och brustna hjärtan

 


Jubileum på Katarina bangata

Vi är med och firar torsdagen den 13 april. Vad vi firar? Jo, Orionteatern fyller 40 år och slår till med en jubileumsrepertoar 2023. Den 2 mars är det urpremiär på föreställningen Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina. I rollerna ser vi bland andra Emma Broomé och Martin Luuk.


Hon är inte olycklig. Men inte heller lycklig. Visst finns det kärlek i Anna Kareninas äktenskap, bara inte den där euforiska, förjävliga, underbara och passionerade kärleken. Den som hon inte ens vet att hon saknar, innan hon träffar greve Vronsky och hela livet vänds upp och ned. Den stora passionen drabbar dem och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna fylls av liv, lust och längtan. Av svartsjuka, tvivel och kval. Hon som har make och barn, vad ska hon göra nu?
Det hon känner, det går bara inte att o-känna. Anna Karenina ställs inför ett ödesmättat val. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?

Fritt efter Leo Tolstoy gör nu Tone Schunnesson (manus) och Ragna Wei (regi) en nytolkning av den klassiska berättelsen, som avslöjade de djupa motsättningar som fanns mellan äkta känslor och materiellt välstånd i det ryska societetssamhället.
Tidigare har duon samarbetat med en bejublad version av Charlotte Brontës Jane Eyre. Då som nu blir det ett intensivt och bildrikt språk, maximalistiskt och svulstigt, sentimentalt och storslaget, med krass komik.

För mig har det varit intressant att gå in i vad som gör Anna Karenina till en sån evig roman. Vilka konflikter i den är lika aktuella då som idag? Passionen, såklart, och att förlora sig själv i åtrå. Konsekvenserna av att dyrka romantisk kärlek som en slags gud.”
– Tone Schunnesson, manus

”I vår version fokuserar vi på triangeldramat mellan Anna, älskaren Vronskij och maken Karenin, som alla upplever att underlaget för deras sätt att leva rycks bort när passionen uppstår mellan Anna och Vronksij. Anna vill uppleva gränslöshet, frihet, total samhörighet. När det drabbar får det kosta allt, känner hon, men har ingen aning om vad det faktiskt kommer att kosta.”
– Ragna Wei, regissör

Emma Bromée som Anna Karenina
Tone Schunnesson

Meze på Mazra´a på Skånegatan 82 kl 17:15

Sedan decennier kan vi få hummus, tabbouleh och kolgrillat kött på såväl lunchrestauranger som libanesiska partykrogar i Stockholm. Krögarfamiljen Kersh med vänner har uppdaterat utbudet med ställen som Pita, A bowl & plates och gulddrakenominerade Falafelbaren, där köket är grönare, publiken yngre och priserna överkomliga.
Enligt DN:s krogkommission är Mazra´as i hjärtat av SoFo inget undantag. Konceptet är inte lika uppstyrt som på systerkrogarna. Restaurangen marknadsförs som "en fashionabel palestinsk bistro" och här finns både meze, hel fisk och grillad kyckling. Krogen har fått sitt namn från den palestinska by norr om Haifa i Israel där familjen har sina rötter. Namnet betyder ungefär "gård" på arabiska.

Datum, tid och plats: torsdag 13 april kl 17:15 har vi bord bokat på Mazra´a på Skånegatan 82. 
Pjäsen på Orionteatern börjar kl 19, det ta ca 10 minuter att gå dit från restaurangen.
Speltid: 2 tim 30 min inkl paus
Biljettpris: 375 kr

Svara mig så snart som möjligt, men senast 28 feb.
/Er M

Kommentarer

Populära inlägg