Läslusta i förskott - Siri Hustvedt


Jag var där! På Kulturhusets internationella författarscen den 19 maj var det fint besök av Siri Hustvedt. Vilken kvinna! Intelligent, snygg, rolig, eftertänksam, välartikulerad, konstnärlig, ambitiös, språkkunnig (jodå, hon talar norska också!).
Jag hade fått hennes senaste bok "Sorgesång" ("The Sorrows of an American") av en kär vän och just läst ut den och tyckt mycket om den och var oerhört nyfiken på Siri.

Hon talade om sitt författarskap, om sitt norska påbrå, om att vara gift med en författare och vilken betydelse det har för hennes skrivande att få kritik från den hon lever tillsammans med. Siri tar gott om tid på sig för att skriva, hon är mycket disciplinerad och gör noggrann research. Psykologi, filosofi och konst är några av hennes intressen. Hon har en doktorsexamen i engelska och inför skrivandet av boken "Sorgesång" läste hon så mycket psykologi att hon klarade testet för att få bli psykoterapeut. Hon har alltid läst mycket och hon berättade att när hon var 13-14 år och läste Charlotte Brontës "Jane Eyre" på Island så bestämde hon sig för att bli författare, men hon visste inte hur hon skulle bära sig år.

Siri Hustvedt är som sagt norskättad, född 1955, uppvuxen i Northfield, Minnesota, en småstad som var starkt präglad av norska invandrare. Hennes far, Lloyd Hustvedt, undervisade i norska språket och norsk litteratur på St Olaf College, hennes mor var född i Norge, alla äldre människor talade engelska med kraftig brytning. Från Minnesotas lantliga dubbelkultur flyttade hon till New Yorks mångkultur på 70-talet.

Siri är gift med den produktive författaren Paul Auster och de har dottern Sophie, 23 år, tillsammans. Sophie är skådespelare, men pluggar just nu psykologi.

Jag köpte ytterligare ett exemplar av hennes "Sorgesång" för att ge den till min egen Siri (jovisst har Siri Hustvedts namn haft viss betydelse för namnvalet för vår tredje dotter) att växa i och bad henne skriva i den. Det står "For Siri from another Siri (Hustvedt)".

Vad som gjorde starkast intryck på mig förra veckan? Att Siri berättade att hon minns bilder, tavlor, foton bättre än ord och att hon vill att en bok ska väcka känslor. Om en bok inte gör det tycker hon att den är ointressant och då minns hon inget av den. Siri tecknar mycket, har alltid gjort det, men bara för sig själv. "Fast kanske gör jag något med det en dag", sade hon.
Sedan sade hon något som var tänkvärt, ungefär så här (fast på engelska förstås):
- När du läser en bok och den gör att du plötsligt får insikt om något mänskligt, då har den boken gett dig ett nytt sätt att se på världen. Då har du fått en ny dimension att lägga till de övriga du erövrat och då förstår du lite mer av människorna och världen vi lever i. Det är meningen med att läsa och skriva.

Du som har tid på kvällen imorgon den 27 maj kan gå på Bokhoras Siri H-kväll på Stadsbibblan i Rotundan kl 19.

Kommentarer

Populära inlägg