Februariculturelle 2010




Joyce Carol Oates skrev en gång: ”Om du inte ännu upptäckt den unika röst som finns hos Charlotte Brontës Jane Eyre, så har du ett alldeles särskilt nöje framför dig!” Jag litar på Joyces omdöme. Vi lockas att bli nyfikna på den 160 år gamla romanen. Dramatens Jane Eyre gestaltas av Julia Dufvenius, i regi av Martina Montelius.

Romanen har bearbetats på många olika sätt. Först visades Jane Eyre i stumfilmsformat, sedan har den filmatiserats vid ett flertal tillfällen både för bioduken och för tv, den har även gått upp som musikal och sist men inte minst har andra författare inspirerats att skriva modifikationer av Jane Eyre.

Jag tänkte mig ett nytt grepp. Nedan finner du ett antal olika författare som har inspirerats av Jane Eyre. Du väljer en eller flera böcker som du läser inför pjäsen. Har du tid och framför allt lust kan du jämföra budskapet med självaste originalet Jane Eyre av Charlotte Brontë, i svensk översättning av Gunn-Britt Sundström (skrev boken Maken 1976). Meddela vilken bok eller vilka böcker du vill ha och svara mig senast den 10 januari. Jag ombesörjer inköpen och ser till att boken/böckerna kommer till dig.

Under restaurangbesöket berättar du vad din bok/dina böcker lärt dig om äktenskapet/förhållanden. Jag sammanfattar vår klokskap på bloggen.


Bokval:

• Rebecca (finns säkert på biblioteket) av Daphne du Maurier, som till viss del inspirerades av Jane Eyre (1938) 48 kronor.

• The Ivy Tree (Murgrönan, finns kanske på biblioteket) av Mary Stewart, som använder många Jane-Eyre-motiv och bakar in det i 50-talets norra England. Huvudpersonen, Annabel, förälskar sig i sin äldre granne som är gift med en psykiskt sjuk kvinna. Liksom Jane, rymmer Annabel iväg för att komma över sin kärlek. Romanen börjar när hon återvänder från sin åttaåriga exil (1961). 93 kronor

• Wide Sargasso Sea (Sargassohavet, finns kanske på biblioteket) av Jean Rhys. Karaktären Bertha Mason, är huvudpersonen i denna roman, som fungerar som en förhistoria till Jane Eyre. Den beskriver mötet och äktenskapet mellan Antoinette (senare omdöpt till Bertha av Mr Rochester) och Mr Rochester. Romanen har omarbetat en del händelser som är knutna till personen Jane Eyre. Boken menar att Berthas galenskap är resultatet av herr Rochester avvisade sätt mot henne och hans avoga inställning till hennes kreolska arv. Denna bok har filmatiserats två gånger (1966). 84 kronor.

• Adele: Jane Eyre's Hidden Story av Emma Tennant (2000). Jag tror att Adele var styvdotter till Jane. 263 kronor.

• Jane Rochester av Kimberly A. Bennett, som utforskar innehållet i de första åren av Rochesters äktenskap. Gotiskt och explicit innehåll (2000). 187 kronor.

• Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde, som grubblar över intrigen i Jane Eyre. Boken beskriver Jane Eyre som ursprungligen, i stort sett, var fri från litterära manipulationer. Jane och Mr Rochesters första möte är en enkel konversation, utan inblandning av den dramatiska hästolyckan. Jane hör inte heller hans röst som ropar på henne och hon avslutar med att börja ett nytt liv i Indien. Titelns hjältinna anstränger sig verkligen, men ofta av misstag ändras saker och ting så att det blir som i den riktiga Jane-Eyre-versionen (2001). 39 kronor

• Jenna Starborn av Sharon Shinn, en science-fiction-roman baserad på Jane Eyre (2002) 201 kronor.

• The French Dancer's Bastard: The Story of Adele from Jane Eyre av Emma Tennant. Detta är en något modifierad version av Tennants roman från 2000 (2006). 119 kronor.

• Thornfield Hall: Jane Eyre's Hidden Story av Emma Tennant. Detta är en annan version av Jane Eyre (2007). 104 kronor.

• Jane Eyre av Charlotte Brontë (1850). 43 kronor.


Vi äter tidigt hos Eva och Tamiji Yasumoto. Deras Seikoen blev bästa mellankrog, när Dagens Nyheter utsåg sina Gulddrakenvinnare 2009.

Vad har du själv för favoriter på er meny?
– Tempura och sushi. Och gindara saiyko, misomarinerad svart torsk.


Vad dricker du till maten?
– Oftast rött vin. Vi har tio tolv sorters sake, men det dricker jag oftare innan eller efter, i och för sig alltid med något litet att tugga på till.


Torsdagen 4 februari. Vi äter bustidigt. 17.00. Centralpalatset, Tegelbacken 2. Seikoen är landets äldsta japanska restaurang. Sveriges första sushi-ställe.

Klockan fem i sju ska vi vara på Dramatens Lilla Scen. Vi lämnar restaurangen halv sju.

O.S.A. till min @telia.com-adress. Snarast!
Kram C

Kommentarer

cultur-ellen sa…
Jag väljer att läsa originalet och Jenna Starborn av Sharon Shinn, en science-fiction-roman baserad på Jane Eyre. /M

Populära inlägg