Novemberculturelle 2023 (2/11)

18.50 träffas vi på Konserthustrappan. MOZART OCH HAYDN mellan 19.00 och 21.00. William Christie dirigerar orkesterverk av Haydn och Ann Hallenberg är sångsolist. Mezzosopranen Ann Hallenberg är en av Sveriges mest lysande internationella stjärna. 2021 nådde hon publikframgång på Drottningholms slottsteater i rollen som Agrippina i Händels opera. Här får vi uppleva henne i välkända solosångstycken av Mozart, Gluck och Haydn. Joseph Haydn skrev över 100 större orkesterkompositioner och de sista 12, är de så kallade London-symfonierna som är välbekanta och spelas ofta. Men många av de tidigare symfonierna är också värda uppmärksamhet, som symfonierna nr 82 och 87 som är annorlunda och originella mästerverk från samlingen som går under namnet Parissymfonierna. Haydn skrev dem på uppdrag av en parisisk konsertarrangör för en på den tiden ytterst ovanligt stor orkester med upp till 70 musiker. Kungliga Filharmonikerna leds av legendariske dirigenten William Christie, som är en av de absolut mest framstående profilerna inom äldre musik.
Program: Wolfgang Amadeus Mozart Uvertyr till La clemenza di Tito (5 minuter) Joseph Haydn Deh soccorri un infelice ur La fedeltà premiata (5 minuter) Joseph Haydn Dov’ è l’amato bene?... Del mio core ur L’anima del filosofo (Orfeo ed Euridice) (5 min.) Joseph Haydn Sudò il Guerriero ur Il ritorno di Tobia (7 min.) Joseph Haydn Symfoni nr 87 (22 min.) Paus (25 min.) Christoph Willibald von Gluck Amour, viens rendre à mon âme ur Orfeus och Eurydike, version Hector Berlioz (5 min.) Wolfgang Amadeus Mozart Parto, parto ur La clemenza di Tito (6 min.) Joseph Haydn Symfoni nr 82 "Björnen" (25 min.)
21.15 har vi bord på Lennart & Bror Fisk. Här kan du frossa i fina råvaror. Både meny och lokal sticker ut i sin lekfullhet. I taket hänger exempelvis stora pappräkor. En välkomponerad tavelvägg säger mer än själva menyn. Upplägget är okonstlat, med synliga influenser från USA. Lejonparten av både mat och dryck är nedplitad på ena restaurangväggen. En lång lista med fisk ex. piggvar, marulk och uer, samt olika sorters ostron och musslor. Finns även fritto misto och räkbåt. Den spanska bläckfisken, är något extra, med bläckfiskarmar som är täckta med en ljuvlig chimichurri och tillagade till perfektion. Även torsken, som serveras med en smakrik svampsås, skall vara god. Grönsalladen med en grön, chimichurriliknande dressing lär vara utmärkt i all sin enkelhet och är ett fräscht tillbehör. Till huvudrätt går det att dela på en surf and turf; en halv hummer och entrecote. Kram! C

Kommentarer

MJ sa…
Vad trevligt! Den restaurangen har jag önskat gå på och Mozart piggar alltid upp! 🐟🎶 /M
@falk sa…
Låter som en komplett kväll :)

Populära inlägg